Inhoudingsplicht horecawerkgever voor fooien?

Werknemers van een restaurant doen alle contante fooien in de fooienpot, die wordt verdeeld onder alle werknemers (bedienend en niet-bedienend). De werkgever stort de per pin betaalde fooien ook in de fooienpot. Een collega verdeelt de fooienpot wekelijks naar rato van het aantal gewerkte uren. De werkgever betaalt loon conform de CAO, met fooien is geen rekening gehouden. Is de werkgever nu inhoudingsplichtig voor de fooien?

Standpunt Belastingdienst
Er is sprake van loon van derden waarvoor de werkgever niet inhoudingsplichtig is. De werknemers moeten zelf in hun aangifte inkomstenbelasting het werkelijk ontvangen bedrag aan fooien opgeven.

Waarom is geen sprake van loon van de werkgever?
Relevant is of het voordeel in opdracht en voor rekening van de werkgever is verstrekt aan de werknemer of daarmee op een lijn moet worden gesteld. Fooien komen civielrechtelijk aan de werknemers toe. De werknemers hebben recht op de fooi. De werkgever mag niet bepalen waar de werknemers de fooien aan besteden en mag zich niet (deels) de fooien toe-eigenen. Doordat de fooien niet toekomen aan de werkgever, kan de werkgever er ook niet ten gunste van een werknemer van afzien. De werkgever is in beginsel slechts houder van de fooien en bovendien niet beschikkingsbevoegd.

Waarom is er sprake van loon van derden?
Er is sprake van een voordeel dat de werknemers ontvangen van een derde als beloning voor hetgeen de (bedienende en niet bedienende) werknemers hebben gedaan voor die derde. Het is een tegenprestatie voor de werkzaamheden, die de ontvanger in zijn hoedanigheid van werknemer verricht. Er is geen inhoudingsplicht omdat de werkgever bij het bepalen van het loon niet met fooien rekening heeft gehouden.

Let op: Als de werkgever dus een lager loon vaststelt omdat dit zal worden gecompenseerd door te verwachten fooien, is wel sprake van inhoudingsplicht.